Statische versus dynamische webpagina

HTML-pagina’s zijn statische webpagina’s, dit wil zeggen de auteur de exacte inhoud en lay-out van deze pagina’s op voorhand heeft bepaald. Bij elk bezoek blijft de pagina voor iedere gebruiker onveranderlijk. De uitleg voor het maken van een statische webpagina is terug te vinden in de cursus HTML.

Een dynamische webpagina kan op twee manieren verwezenlijkt worden, namelijk client-side of server-side.

Bij een client-side dynamische webpagina worden naast HTML-instructies ook instructies naar de browser gestuurd, zodat de browser de pagina interactief kan aanpassen. Deze meegestuurde instructies moeten door de browser begrepen worden. Talen die hiervoor zorgen zijn bijvoorbeeld Javascript, VBScript, Java-Applets, Curl…

Bij een server-side dynamische webpagina worden de instructies om de HTML-output te genereren uitgevoerd door de server. Het verwerken van de instructies gebeurt eerst op de server en vervolgens stuurt de server het resultaat in de vorm van een HTLM-pagina door naar de browser op de client.

ASP.NET volgt het systeem van dynamische webpagina’s en is bijgevolg browser-onafhankelijk.

ASP.NET is een onderdeel van het .NET Framework van Microsoft. ASP.NET is een combinatie van twee technologieën, namelijk Active Server Pages (ASP) en .NET, om met behulp van een programmeertaal webpagina’s aan te maken op een webserver. Uiteraard gebruikt de website c-sharp.be de programmeertaal c#.

Een ASP.NET-webpagina is bijna altijd te herkennen aan de extensie .aspx.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *